Zgodovina podjetja

2019

Založba Rokus Klett je prejemnica posebnega priznanja SPP: Z leti še vedno ZAvzeti. Prejmejo ga zaposlovalci, ki pozornost namenjajo starejšim zaposlenim, poznajo njihov potencial ter cenijo njihove izkušnje, znanje in delavnost.

2018

Založba Rokus Klett je prejemnica uglednega bronastega priznanja za najboljšo inovacijo. Priznanje je bilo podeljeno projektu Digitalizacija učnega okolja.

Monografija Koline je osvojila nagrado združenja Gourmand International gourmand (Best in the World) za drugo mesto na svetu v kategoriji knjig o mesu (Meat) ter bronasto nagrado na svetovnem tekmovanju Indigo Design Awards v kategoriji knjižnega oblikovanja.

2017

Interaktivna učna gradiva iRokus+ so prejela nagrado nemškega gospodarstva za najboljše tehnične, podjetniške in intelektualne inovacije v Sloveniji, ki jo podeljuje Slovensko-nemška gospodarska zbornica.

Interaktivni učni komplet Maximal je na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu osvojil zlato priznanje Best European Learning Materials Award (BELMA) v kategoriji učnih gradiv za učence do 12 let. 

2016

Knjiga dr. Kozme Ahačiča Jezični možje – Zgodba o slovenskem jeziku, je zmagala na knjižnem sejmu v Minsku. Knjiga je prejela priznanje za najboljšo otroško knjigo v slovanskem jeziku s področja zgodovine in kulture slovanskih narodov.

Prav tako je knjiga Jezični možje – Zgodba o slovenskem jeziku (dr. Kozme Ahačiča) na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu prejela znak kakovosti Zlata hruška.

2015

Mednarodna žirija je na frankfurtskem knjižnem sejmu učni seriji Radovednih pet podelila ugledno srebrno nagrado Best European Learning Materials Award (BELMA) v kategoriji učnih gradiv za učence do 11. leta starosti.

Monografija Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije je prejela nagrado združenja Gourmand International gourmand best of the best (1995–2014) v kategoriji kuharskih knjig z eno sestavino (Single Subject), za najboljšo knjigo na področju kuharskih knjig, ki se osredotočajo na eno sestavino (Single Subject).

Vinski vodnik Vina Slovenije pa nagrado združenja Gourmand International best of the best (1995–2014) za najboljši vinski vodnik na svetu v kategoriji knjig s področja vina in vinske kulture.

2014

V sodelovanju z National Geographicom je izšel prvi zares interaktivni učni komplet za biologijo, ki odpira novo zbirko iRokus+. Komplet sloni na edinstvenem konceptu kombiniranega učenja (blended learning). Združuje interaktivni učbenik na www.iRokusPlus.si, tiskani zvezek za aktivno učenje in sistem za vodenje učnega procesa (LMS). Z novim kompletom se od septembra 2014 uči že 38,98 % učencev. Kakovost gradiva je prepoznala tudi mednarodna žirija, ki je na frankfurtskem knjižnem sejmu Biologiji 8 iRokus+ podelila ugledno zlato nagrado Best European Learning Materials Award (BELMA) v kategoriji digitalnih učnih gradiv.

Podoben uspeh je doživela tudi nova medpredmetna serija Radovednih pet, ki koncept kombiniranega učenja prinaša v 4. razred. S serijo, ki je temeljito podprta z interaktivnim gradivom na www.radovednih-pet.si in s sistemom LMS, se uči že 28,34 % četrtošolcev.

Na jubilejnem 30. slovenskem knjižnem sejmu smo predstavili novo, priročnejšo izdajo leta 2013 izdane monografije Potice iz Slovenije, ki je spomladi 2014 na tekmovanju World Cookbook Awards prejela prestižno mednarodno priznanje združenja Gourmand International za najboljšo kulinarično knjigo iz vzhodne Evrope.

2013

Z medpredmetnim učnim kompletom Lili in Bine se od septembra 2013 vsak dan srečuje že 2.037 učiteljev in 26.538 učencev po vsej Sloveniji. Nastajata nova medpredmetna serija Radovednih pet in prvi interaktivni učni komplet nove generacije Biologija 8. Založba Rokus Klett se na Slovenskem knjižnem sejmu predstavlja z novo kulinarično knjigo o slovenski tradicionalni jedi. Monografija Potice iz Slovenije se vključuje v niz vrhunsko oblikovanih in vsebinsko dovršenih Rokusovih monografij.

2012

Z medpredmetnim učnim kompletom Lili in Bine se od septembra 2012 vsak dan srečuje že 1.127 učiteljev in 11.670 učencev po vsej Sloveniji.
Monografija Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije prejme nagrado združenja Gourmand International za najboljšo knjigo na področju kuharskih knjig, ki se osredotočajo na eno sestavino (Single Subject).

2011 V letu 2011 je založba praznovala 20 let. To obletnico smo proslavili tudi z nagradami, ki so jih naše izdaje prejele v tem letu. Na Slovenskem knjižnem sejmu prejmemo nagrado za Najlepšo slovensko knjigo, ki pripade monografiji Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije. Učbenik za kemijo Peti element 8 prejme zlato nagrado za najboljši evropski učbenik s strani Evropskega združenja založnikov. Slikanica o arhitekturi Kje pa ti živiš? pa si je prislužila kar dve priznanji: Zlata kocka 2011 in Zlata hruška 2011.
2010 Aprila Založba Rokus Klett v sodelovanju z Mercatorjem izda prvo številko revije National Geographic Mini Lumpi. Hkrati začne založba pripravljati prve elektronske učbenike za interaktivno tablo.
2009 Glavna direktorica podjetja s 1. januarjem postane Maruša Kmet, njeno dotedanjo vlogo vodje prodaje pa prevzame Matic Karlovšek.
Rok Kvaternik prevzame funkcijo glavnega direktorja celotne regije jugovzhodna Evropa v skupini Ernst Klett, ki poleg Slovenije, Hrvaške, Bosne in Srbije vključuje tudi Češko, Bolgarijo, Madžarsko in Grčijo.
Na knjižnem sejmu v Frankfurtu prejme učbeniški komplet Prvi koraki v matematiko bronasto nagrado Evropskega združenja šolskih založnikov.
Novembra založba izda svojo prvo spletno izdajo – brezplačne spletne slovarje na www.pons.si.
2008 Ustanovljeno je hčerinsko podjetje v Sarajevu.
Založba Rokus Klett hkrati postane največji šolski založnik v Sloveniji.
2007 Februarja izide prva številka revije National Geographic Popotnik.
Oktobra založba prejme bronasto nagrado Evropskega združenja šolskih založnikov za učbeniški komplet Naravoslovje in tehnika 4.
2006 20. maja 2006 v malezijskem Kuala Lumpurju že enajstič razglasijo nagrade Gourmand za najboljše knjige na področju hrane in pijač. Posebno nagrado žirije – Gourmand World Cookbook Award 2005 – so med skoraj 6000 prijavljenimi knjigami z vsega sveta prejeli avtorji knjige The Cuisine of Slovenia (prof. dr. Janez Bogataj, Slavko Adamlje, dr. Julij Nemanič, fotograf Janez Pukšič in oblikovalec Žare Kerin).
Maja 2006 izide prva številka revije National Geographic Slovenija.
Založba Rokus prejme srebrno nagrado Evropskega združenja šolskih založnikov za učbeniški komplet Igra števil in oblik 4 in srebrno nagrado združenja za učbeniški komplet Raziskujem preteklost 9.
Ob 15. obletnici ustanovitve Založbe Rokus se ta v znamenje uspešnega sodelovanja in delovanja v okviru Skupine Klett preimenuje v Založbo Rokus Klett.
2005 Knjiga Vina Slovenije (Darila Rokus) osvoji nagrado Zlati MM 2005 za najboljšo naslovno stran.
Učbeniški komplet Biologija 9 prejme zlato nagrado Evropskega združenja šolskih založnikov za najboljši evropski učbenik.
Založba prejme tudi odlikovanje združenja za učbenik Moja prva likovna ustvarjalnica.
2004 Založba se s Fužinskega gradu preseli v nove poslovne prostore v Stegnah. V navezi z nemškim partnerjem se založba razširi onkraj meja Slovenije – ustanovi hčerinski podjetji v Beogradu in Zagrebu. Založba začne izdajati hrvaško in srbsko izdajo NG Juniorja ter prve učbenike v cirilici.
Založba prejme priznanje Evropskega združenja šolskih založnikov za učbenik Naravoslovje in tehnika 5.
Darila Rokus prejmejo nagrado združenja Gourmand International za najboljši vinski vodnik na svetu – Vina Slovenije.
Revija National Geographic Junior prejme prvo nagrado International marketing award za najboljši oglas.
2003 Z izidom Čez prag besedila se sklene vertikala 13 učbenikov za slovenščino od prvega razreda osnovne šole do mature.
Izide prva številka otroške revije National Geographic Junior.
Založba prejme dve pomembni mednarodni nagradi za učbenik Svet iz besed 7: GLI AWARD na sejmu v Bologni za dodatna učna sredstva in zlato priznanje Evropskega združenja šolskih založnikov za najboljši evropski učbenik. Publikacija Zbrana dela Primoža Trubarja osvoji nagrado Najlepša slovenska knjiga v kategoriji umetniških monografij, fotomonografij in bibliografskih izdaj.
Konec leta se založba kapitalsko poveže z največjim nemškim šolskim založnikom Klett AG, ki postane manjšinski lastnik. Darila Rokus se odcepijo od založbe in postanejo samostojna družba, ki od založbe prevzame izdajanje monografij.
2002 Publikacija Arhitekturni vodnik po Ljubljani osvoji nagrado Najlepša slovenska knjiga v kategoriji stvarne literature.
2001 V kategoriji znanstvenih knjig in učbenikov učbeniški komplet Na pragu besedila 3 osvoji naslov Najlepša slovenska knjiga.
2000 Postavitev razstave Mojstrovine Slovenije v Los Angelesu. Publikacija Kuhinja Slovenije osvoji nagrado Najlepša slovenska knjiga v kategoriji stvarne literature. Predstavitev nove blagovne znamke Darila Rokus v Mestni galeriji v Ljubljani. Število zaposlenih preseže 30.
1999 Izid monografije Mojstrovine Slovenije, nekdaj najbolj prepoznavne knjige Založbe Rokus. Monografija prejme nagrado Najlepša slovenska knjiga v kategoriji umetniških monografij, fotomonografij in bibliografskih izdaj. V kategoriji znanstvenih knjig in učbenikov učbeniški komplet Na pragu besedila osvoji nagrado Najlepša slovenska knjiga.
Število zaposlenih preseže 20.
1998 Izid učbenika Gradim slovenski jezik 4, prvega v nizu učbenikov za slovenščino, s katerimi založba še danes dosega največje tržne deleže. Število zaposlenih preseže 10. Publikacija Vinski brevir: kako razumeti vino prejme nagrado Najlepša slovenska knjiga v kategoriji stvarne literature.
1997 Izid monografske publikacije Vinski brevir: kako razumeti vino.
1996 Izid strokovne monografije Ljubljanske tržnice arhitekta Jožeta Plečnika.
1995 Monografija Dunajske risbe prejme nagrado Najlepša slovenska knjiga v kategoriji umetniških monografij, fotomonografij in bibliografskih izdaj.
1992 Izid prvega učbenika Prvi koraki v ekologijo in monografije Plečnikovi kelihi.
1991 Rok Kvaternik 28. oktobra podpiše akt o ustanovitvi Založbe Rokus z ustanovitvenim kapitalom 8000 SIT.