Knjiga v stripu Znamenitni: imenitne zgodbe znamenitih osebnosti je prejela nagrado za najboljši izvirni otroški strip!

S ponosom vam sporočamo, da je knjiga v stripu Znamenitni: imenitne zgodbe znamenitih osebnosti, prejela nagrado zlatirepec za najboljši izvirni otroški strip. Knjižno delo izpod peresa priljubljenega mladinskega pisatelja Žige X Gombača in vrhunskega ilustratorja Jake Vukotiča v duhoviti in iskrivi stripovski govorici predstavlja 30 naših znamenitih prednikov in prednic.

Žirija je v utemeljitvi zapisala: “Danes ne bomo odgovorili na večno vprašanje, ali mora biti strip za otroke namenjen učenju ali mora prednjačiti zgodba. Prepričala nas je namreč mešanica obojega, zavitega v prisrčen humor z ravno pravšnjo količino otroške žlehtnobe.”

Imenitne zgodbe 11 »znamenitnih« žensk in 19 »znamenitnih« mož

V stripu so predstavljene zgodbe znamenitih osebnosti, ki so živele na območju naše sedanje države od 17. do 20. stoletja in so delovale na zelo različnih področjih – od Janeza Vajkarda Valvasorja, Žige Zoisa, Franceta Prešerna, Ivane Kobilca, Jožeta Plečnika in Alme M. Karlin pa vse do Leona Štuklja.

Zgodbe »vplivnežev«, ki so s pogumom, drznostjo in jasnimi cilji spreminjali svet v boljši prostor ter v domači in svetovni zgodovini pustili močan pečat. Knjiga tako nagovarja zelo širok krog mladih bralcev in bralk (in verjamemo, da tudi odrasle).

Kljub stripovski igrivosti in šaljivosti smo pri vseh osebnostih poskrbeli za točnost in verodostojnost biografskih podatkov, saj je strokovni pregled opravilo kar 27 recenzentov.

Več o nagradi

Nagrado zlatirepec – nagrado za najboljši strip leta že tretje leto podarja Zavod Stripolis. Namen nagrade je izpostaviti in nagraditi najboljše stripe izdane v slovenski produkciji, ki so izšli v preteklem letu. Zmagovalce so razglasili v okviru ljubljanskega stripovskega festivala Tinta, 9. oktobra v Kinu Šiška.

© 2022 Založba Rokus Klett, d. o. o. Vse pravice pridržane.
Skip to content